Nord

The development

Nord’s newbuild residential development at 63 Compton is a modern architectural classic, crafted from Janinhoff bricks.

The 4 apartments (3 x 2 bed, 1 x 2-3 bed) are generously proportioned lateral residences, one per floor, each of the upper floors having its own private lift access.

Ranging from 1,000-1,300 sq ft and with spectacular light and volume, they are much larger than the market standard.

The principal living spaces are up to 39ft long and are finished with Junckers solid timber floors and exposed concrete ceilings providing a stylish and contemporary aesthetic, whilst the temperature moderating properties of the concrete offer a sustainable solution.

Each of the living spaces further enjoy the benefit of a large, private south-facing terrace.  The Third Floor apartment additionally has a north facing terrace.

The depth of quality is underscored by Calacatta Oro marble worktops and Miele appliances in the kitchens.

The development has been listed as a ‘Top Development’ by the Premier Guarantee Excellence Awards and was a finalist in the 2015 RICS Awards in the Residential Category.

All four apartments within the development are sold.

Images

Location

63 Compton

63 Compton Street

Clerkenwell

London EC1V 0BN

Floor plans

Ground floor — 1,300ft²

Floorplans_51

Total internal space — 1,300ft²
Total private terrace area — 200ft²
Total internal/external area — 1,500ft²

Living/dining space — 30’2″ x 15’9″
Bedroom 1 — 12’6″ x 11’10”
Bedroom 2 — 9’10” x 13’9″
Kitchen/dining space — 9’10” x 29’6″

First floor — 1,275ft²

Floorplans_52

Total internal space — 1,275ft²
Total private terrace area — 100ft²
Total internal/external area — 1,375ft²

Kitchen/living/dining space — 39’4″ x 24’3″ (max)
Bedroom 1 — 12’6″ x 11’10”
Bedroom 2 — 10’2″ x 13’9″

Second floor — 1,275ft² 

Floorplans_53

Total internal space — 1,275ft²
Total private terrace area — 170ft²
Total internal/external area — 1,445ft²

Kitchen/living/dining space — 39’4″ x 15’9″
Bedroom 1 — 12’6″ x 11’10”
Bedroom 2 — 10’2″ x 13’9″

Third floor \ Penthouse  — 1,010ft²

Floorplans_54

Total internal space — 1010ft²
Total private terrace area — 285ft²
Total internal/external area — 1,295ft²

Private terrace 1 — 114ft²
Private terrace 2 — 171ft²

Kitchen/living/dining space — 33’6″ x 15’9″
Bedroom 1 — 10’10” x 11’6″
Bedroom 2 — 9’6″ x 13’1″

Maximum Ceiling Dimensions

Floorplans_5

Key technical specifications

–  Janinhoff blue/blue/red bricks with powder-coated metal cappings.

–  Biodiversity green roof with photovoltaic panels.

–  Lift by Thyssen Krupp with secure access system paired to main entrance door. Porcelain floor tiling, stainless steel and mirror finishes to the lift car interior.

–  Oiled finish Junckers 185mm wide solid oak flooring.

–  Code for Sustainable Homes Level 4, a high standard demonstrating good design and energy efficiency.

–  Renewable energy generation via zero carbon electricity from photovoltaic cells located on the roof.

–  Green roof reducing solar gain, providing rainwater retention and assisting with the local ecology.

–  Exposed concrete structure moderating internal temperatures throughout the year.

–  Fob access control system through the main entrance and lift to provide dedicated secure access from lift into individual apartments.

Credits

Thanks to our friends at Doone Silver Architects, Vitra, Viaduct and Skandium for their help in creating the stunning show apartment.

Art in the lobby is by Richard Woods from the Offcuts Series.  Art in the ground floor apartment and first floor show apartment by Anna Davanzo.

Nord is developing One Portwall Square, an exciting new office building in Bristol, close to Temple Meads railway station within Bristol’s prime commercial district.

Designed by AHMM, the new build, six storey office comprises 33,750 sq ft of commercial space fronted by a newly created landscaped pocket square providing much needed public amenity in this evolving part of the city. All upper floors feature a south facing terrace overlooking the square and the retained silver maple trees.

Formerly a disused squash court and car park, the development combines the best in contemporary architectural design with a focus on occupant wellbeing and sustainability to deliver a new type of office for Bristol. The building incorporates an innovative passive ventilation system utilising in-slab cooling and opening windows and together with its generous volumes and clean floor plates delivers flexible workspaces for a modern generation of tenants.

With an emphasis on energy efficiency and sustainability, the scheme will be built to BREEAM Excellent and EPC Rating A standards. Additionally, the building has achieved WiredScore and Cycling Score Certification Platinum in recognition of its commitment to outstanding connectivity and exceptional cycling amenities.

AHMM have pre-let part of the building to become the new base for their expanding Bristol office.

Skanska have been appointed as main contractor on the scheme which is due to complete in late 2021.

www.oneportwallsquare.com

 

 

Backhouse

We are excited to be involved with Backhouse, a design-led independent housebuilder who firmly believes that mass housebuilding can be done better.

We’ve been providing strategic support to Backhouse from its early concept and Richard is now a non-executive director with particular focus on design, procurement and construction risk management.

Backhouse has already received planning consent for a 74 new home development in Castle Cary, Somerset with further schemes in for planning.

The arrival of a new SME housebuilder is, we believe, exactly what the industry needs to provide consumers with the choice that is so deeply lacking today.  We are delighted that we are a part of this dynamic venture and look forward to seeing the first Backhouse House delivered.

www.backhousehousing.com